Over Food and Future

Over het ontstaan van Food and Future

Het was het jaar 2016, waarin de overheid zich voor het eerst uitsprak dat vlees eten belastend is voor ons milieu en Erik Lu op het idee kwam om een schoolreis te benutten voor het stimuleren van vegetarisch eten.

Erik was toen student Milieuwetenschappen aan Wageningen universiteit en samen met vrienden van o.a. de Nijmegen universiteit en lerarenopleiding gaven ze informatie over het lagere watergebruik, minder CO2 uitstoot en dierenleed bij het eten van minder of geen vlees. De ervaringen waren goed en gaf hun energie en verbinding.

Ze woonden allen rondom Arnhem/Nijmegen/Wageningen en ontmoetten elkaar maandelijks. De gesprekken en het samenkomen gaf energie ook voor andere projecten ter bevordering van een persoonlijk duurzamere leefstijl. Bijvoorbeeld mensen op straat informeren over banken die investeren in duurzamere ondernemingen of het organiseren van een zero-waste tour om mensen te laten zien in welke winkels je eigen verpakking mee mag nemen.

Erik Lu was als jong kind al meer geïnteresseerd in kauwgom verwijderen op een station dan te gaan vrij zwemmen met zijn klas. Zijn intuïtieve gevoel over een omgeving die in balans is tussen natuur, dier en mens was er toen al. Als Erik Lu het voor het bepalen zou hebben in de wereld, zou hij dieren en vissen rechten geven en ze niet meer vangen, fokken, kweken en consumeren.

Recentelijk kwam Erik Lu in gesprek met Sarah Portier over haar project Feed the Future, dat zich richt op voorlichting en realisatie van plantaardige kantines op hogescholen en universiteiten. Na deze ontmoeting vonden ze het een goed plan om samen te gaan werken. Zo gezegd, zo gedaan. De energie, inzet, gedachten en betrokken mensen komen nu samen in de beweging Food and Future.

Het oorspronkelijk gedachtegoed van Food and Future was het bevorderen van een persoonlijk duurzame leefstijl door voorlichting te geven (presentaties, workshops), activiteiten te organiseren (zero-waste tour, kookcursussen) en het veranderen van de omgeving, zodat het kiezen van plantaardig voedsel makkelijker wordt (plantaardige kantines op hogescholen en universiteiten). De vernieuwde Food and Future wilt zich meer richten op een (plantaardig) systeemverandering.

Sarah Kate studeert Ecologie en Science in Society. Ze houdt zich onder andere bezig met de vraag ‘Hoe communiceer je wetenschappelijke kennis naar politiek en maatschappij, zodat het te begrijpen is voor een groot deel van de mensen en hun gedrag beïnvloed kan worden’. Ze communiceert op een positieve manier, deelt haar kennis vanuit een brede visie en context en ze heeft oog voor mondiale verschillen tussen bevolkingsgroepen en leefomstandigheden. Een prettige vrouw om mee samen te werken en mee van gedachten te wisselen!

Ze was al vrij vroeg betrokken bij Food and Future, zo rond 2016/2017 en gaf voorlichting aan studenten over de positieve effecten van minder dierlijke producten eten, zoals het verminderen van dierenleed, het efficiënter gebruiken van grondstoffen en het verlagen van schadelijke uitstoot van methaan. Ook maakte ze mensen op straat bewust over de milieubelastende investeringen van banken en verzekeringsmaatschappijen in o.a. de fossiele brandstof industrie en de mogelijkheid over te stappen naar een duurzamere bank of verzekeringsmaatschappij. Food and Future bestond toen uit een groep studenten die elke maand samen aten, hun visie deelden en projecten bespraken. Erg gezellig en waardevol!

Sarah Kate had als jong meisje van 6 jaar besloten geen vlees meer te eten, toen ze snapte dat dat dode dieren zijn. Het besef dat lammetjes, de jonkies van haar lievelingsdier ‘het schaap’, gegeten werden, ging aan deze beslissing vooraf.
Naarmate ze ouder werd en zich ontwikkelde kwam het inzicht dat individueel gedrag niet voldoende is om een plantaardiger voedselsysteem te krijgen. Systemische veranderingen in de voedselproductie en -consumptie zijn nodig. Deze kunnen wel verschillend zijn per bevolkingsgroep, mede afhankelijk van cultuur, historie en levensomstandigheden.

Sarah Kate zet zich, naast de plantaardige voedseltransitie, ook in voor de verduurzaming van de mobiliteit infrastructuur en de bijbehorende menselijke gedragsveranderingen. Een innerlijke overtuiging van de wereld willen redden, het verschil tussen arm en rijk willen verkleinen en de opwarming van de aarde te beperken motiveren haar.

Sarah Kate is en blijft actief voor Food and Future en richt zich graag op het veranderen van ons gedrag, een nauwe samenwerking met educatieve instellingen zoals bijvoorbeeld de Biologie leraren opleiding aan de HAN: jongeren zijnde een belangrijke doelgroep voor de toekomst en kleinschalige projecten.

Riki heeft Technische Wiskunde gestudeerd aan de TU Delft en werkt als BI consultant. Na het kijken van de documentaire Dominion besefte hij hoeveel leed er vereist is voor dierenproducten en besloot hij veganist te worden, en kort daarna begon hij met dierenrechtenactivisme in de vorm van outreach en van daaruit ontwikkelde hij interesse in andere vormen van activisme voor dieren en het klimaat. Sinds 2021 helpt hij mee aan het bouwen van de site van Food & Future als websitebeheerder.

Riki denkt dat het heel belangrijk is om activisme te verspreiden, aangezien zelf bewust zijn slechts het begin is. De impact zit in het vergroten van bewustzijn binnen de samenleving: daardoor ontstaat verandering. Het begint altijd bij een kleine groep of individuele mensen die het bewustzijn verspreiden zodat de groep groter wordt. Uiteindelijk wordt de verandering doorgevoerd door een bestuur, zodat het makkelijker wordt gemaakt voor de rest van de samenleving.
Bewustzijn kan ook verspreid worden door simpelweg zelf het goede voorbeeld te geven, bijvoorbeeld je vrienden en familie die zien hoe je lekker kan koken en gezond kan leven zonder vlees en zuivel en weten waarom je dit doet. Door activisme leer je dit dus actief in te zetten bij mensen of groepen waar je normaal gesproken niet mee in contact komt, zodat het niet alleen binnen een eigen bubbel blijft. Het leuke van Food & Future is dat we dat dan op grote schaal mogelijk maken, waardoor dit bewustzijn – het willen en mogelijk maken van een plantaardig voedselsysteem – sneller en beter de samenleving in vloeit, en de systeemverandering ook voor anderen makkelijker wordt gemaakt.
Als je samen voor een missie staat, dan krijg je daar weer leuke sociale activiteiten voor terug en als allerbelangrijkste de verandering in de samenleving die je wilt zien en waar je actief aan meehelpt.

Riki kan zijn werkzaamheden voor Food & Future zelf invullen, dus hij kan het goed combineren met zijn fulltime baan. Overigens zijn zijn werkuren zelf ook flexibel, waardoor hij op een vaste dag ook vrijwillig bijles en huiswerkklassen bij een organisatie van jongerencoaches kan geven.

Tegen zijn generatie zou hij willen zeggen: ‘Go Vegan en probeer gewoon eens voor de lol vrijwilligerswerk of activisme met een positief doel waar je voor staat’. Van daaruit leer je nieuwe vaardigheden en vanzelf ga je openstaan voor andere goede ideeën waar je aan kan bijdragen.

Heb je een vraag? Laat het ons weten!

12 + 11 =

Volg ons op social media: