Zoetigheden

Croissants

Voor de bereiding van deze croissants is veel tijd nodig: vanaf het begin duurt het zo’n anderhalve dag voordat de croissants gereed zullen zijn. Wees ook niet bang als het de eerste keer mislukt! Het juist vouwen van het deeg is zeer lastig, maar des te vaker je het probeert, des te handiger je erin wordt. Als je wat minder bakervaring hebt, kan het natuurlijk eng zijn om hier mee te beginnen, maar wees niet bang om dit recept een kans te geven!

Ingrediënten:
● 250 gram bloem
● 75 gram water
● 75 gram plantaardige vervanging voor melk (zoals haver) + extra
● 30 gram suiker
● 5 gram zout
● 3,5 gram gedroogde gist
● 110 gram vegan margarine (palmolievrij)

Meng bloem, suiker en zout vooraf in een kom. Voeg de gist, het water, en de plantaardige melkvervanger toe en meng met een lepel tot een zacht deeg. Kneed dit deeg voor 5 tot 10 minuten totdat het elastisch is. Leg het in een platte schaal, dek af met plastic folie, en laat een nacht (circa 12 uur) in de koelkast rijzen.

Vorm de margarine tot een vierkant van 20 bij 20 cm: leg blokjes margarine tussen twee vellen bakpapier, en plet dit tot enkele millimeters dikte. Snijd wat margarine van de zijkanten af om een vierkant te maken van 20 bij 20 cm, leg de afgesneden stukken terug op het vierkant, en rol nogmaals tussen twee vellen bakpapier plat zodat je een mooi vierkant hebt. Leg in de koelkast tot gebruik.

Rol het gekoelde deeg uit tot een vierkant van 28 bij 28 cm op een licht bebloemd werkblad. Plaats het blok boter in het midden, zie hiernaast. Vouw de hoeken van het deeg over de boter zodat de bovenkant bedekt raakt, en druk plat. Als de boter zacht genoeg is om uit te rollen, naar hard genoeg om niet te smelten in het deeg, rol het uit tot driemaal de breedte. Vouw het deeg terug: bovenste deel naar het midden, en het onderste deel over de bovenste deel, zodat er een drielaagse plak ontstaat (weer een vierkant). Verpak deze in plasticfolie en laat 15 minuten rusten in de koelkast. Haal de plak uit de koelkast, laat even op temperatuur komen, en rol deze keer in de andere richting uit tot driemaal de breedte. Vouw nogmaals volgens dezelfde methode als hierboven, en laat weer 15 minuten rusten in de koelkast. Herhaal dit proces nog één keer en laat als laatste het deeg in een open bak, afgedekt met folie, in de koelkast rijzen voor 8 tot 24 uur.

Laat het deeg 15 minuten op kamertemperatuur komen. Rol het deeg uit tot een grote plak van 45 bij 30 cm. Maak inkepingen aan de lange kant (45 cm) per 15 cm. Doe hetzelfde aan de andere kant, waarbij de uiteindes per 7,5 cm zijn ingesneden. Verbindt de inkepingen door strakke lijnen te snijden van de ene kant naar de andere (zie figuur hiernaast). Hierdoor heb je 5 plakken voor croissants, en twee uiteindes (leg deze naast elkaar en druk wat aan om een zesde, misschien wat lelijke, croissant te vormen). Leg een driehoek met de punt naar je af wijzend, en rol strak op beginnend aan de brede kant. Hierdoor raakt de driehoek volledig opgerold en is de croissantvorm zichtbaar. Leg de croissants op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met een laagje plantaardige melkvervanger, en laat 3 tot 4 uur rijzen op kamertemperatuur. Dek de croissants af met folie en laat nogmaals een nacht rijzen in de koelkast.

Laat de croissants 1 uur rijzen op kamertemperatuur alvorens ze te bakken. Bestrijk de croissants nogmaals met de plantaardige melkvervanger en verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (onder en bovenwarmte). Bak de croissants af voor 15-25 minuten totdat de korst goudbruin kleurt. Laat afkoelen en serveer.

Gevulde koeken

Gevulde koeken zijn een typisch Nederlands product: twee stukken koek gescheiden door amandelspijs. Kijk dus goed uit met hoe groot je de koeken maakt, ze kunnen zeer verslavend zijn!

Ingrediënten:
● 300 gram bloem
● 5 gram bakpoeder
● 165 gram vegan margarine (palmolievrij)
● 150 gram witte basterdsuiker
● 2 gram zout
● 30 gram water
● 150 gram amandelmeel
● 150 gram rietsuiker
● 37 gram vruchtensap (zoals sinaasappel)
● Extra hele amandelen voor garnering

Meng de margarine met de basterdsuiker om een egale massa te maken. Kneed er ook het zout en het water door. Voeg als laatste de bloem met het bakpoeder toe en kneed kort tot een egaal deegje. Plaats het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast.

Maal het amandelmeel en de suiker fijn in een keukenmachine. Voeg het vruchtensap toe en laat de keukenmachine pulseren tot een vaste massa is ontstaan. Voeg eventueel extra vruchtensap toe als het deeg te stevig is: het moet de dikte hebben van marsepein. Verpak de massa in plastic folie en leg 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Rol het koekdeeg uit tot 3 mm dikte. Steek (gekartelde) rondjes uit van 6 tot 10 cm doorsnede, en een gelijk aantal rondjes met 1 cm extra doorsnede (voor 7 koeken heb je bijvoorbeeld 7 rondjes van 9 cm doorsnede en 7 rondjes van 10 cm doorsnede nodig). Plaats de kleinere rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg een portie amandelspijs op ieder rondje (houdt 1 cm van de rand vrij) en bestrijk de niet-bedekte randen met water. Plaats de grotere rondjes eroverheen en druk via de zijkanten goed samen zodat je een afgesloten koek hebt. Bestrijk nogmaals iedere koek met water en druk een extra amandel in het midden van iedere koek. Ga met een vork langs de rand om een mooi reliëf te geven aan de koeken. Bak de koeken voor 10-18 minuten, en laat ze vervolgens goed afkoelen op een rooster.

Jamkoekjes

Hele simpele koekjes voor de beginnende bakker. Je hebt er bijna geen ervaring voor nodig, en de ingrediënten zijn in veel gevallen al in huis. Het leukste is om veel kleine koekjes te maken, en die vervolgens in een pot te bewaren: de jam hard deels uit in de oven, waardoor er een afgesloten laagje ontstaat, en de jam niet uit de koekjes kan lekken.

Ingrediënten:
● 120 gram bloem
● 30 gram gemalen amandelen
● 100 gram vegan margarine (palmolievrij)
● 60 gram rietsuiker
● 30 gram jam naar keuze

Laat de boter 15 minuten op kamertemperatuur komen. Voeg de suiker toe en meng tot een egaal geheel. Voeg daarna de bloem en de gemalen amandelen toe en kneed door tot een stevig deeg. Leg het deeg afgedekt 30 minuten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maak kleine balletjes van het deeg en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk een kuiltje in het midden en vul met de jam. Bak de koekjes voor 18 tot 24 minuten, totdat de randen van de koekjes lichtbruin kleuren. Laat afkoelen op een rooster.

Chocolade muffins

Deze muffins zijn zeer gemakkelijk te maken en kunnen met standaard bakproducten worden gemaakt. Let wel op dat er bakpapier wordt gebruikt bij het bakken: als dit niet wordt gedaan, loop je risico dat het beslag in de vorm blijft plakken, en de muffins breken.

Ingrediënten:
● 200 gram bloem
● 125 gram suiker
● 25 gram cacaopoeder
● 1 zakje baksoda (5 gram)
● Mespuntje zout
● 125 gram plantaardige melkvervanger
● 125 gram water
● 100 gram neutraal smakende olie (zoals lijnzaadolie)
● 15 gram azijn
● 150 – 200 gram pure chocolade (in grove stukken gehakt)

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).

Meng de droge ingrediënten (behalve de chocoladestukken) in een grote kom. Voeg de plantaardige melkvervanger, het water, de olie en de azijn toe en meng goed door. Voeg de helft van de chocoladestukjes toe en meng tot een egaal geheel.

Bedek muffin-tray met passende stukjes bakpapier of papieren muffinvormpjes. Verdeel het mengsel over de vormpjes tot twee-derde vol. Bestrooi met de rest van de chocoladestukjes. Bak de muffins in de voorverwarmde oven voor 15 – 25 minuten totdat de muffins gaar zijn: gebruik een satéprikker om te testen of de binnenkant gaar is.

Laat de muffins in de tray afkoelen voor 10 minuten voordat je de tray verwijderd. Laat ze vervolgens op een rooster volledig afkoelen.

Appelkruimeltaartjes

Deze taart is een klassiek type gebak dat je in veel bakkerijen tegenkomt: de kruimellaag heeft een typische, eigen smaak en een heerlijk stevige bodem.

Onderlaag:
● 100 gram bloem
● 100 gram havermout
● 45 gram suiker
● ¼ theelepel zout
● 115 gram vegan margarine in blokjes (+ extra voor invetten)

Vulling/ Topping:
● 100 gram bloem
● 100 gram havermout
● 45 gram suiker
● ¼ theelepel zout
● 115 gram vegan margarine in blokjes (+ extra voor invetten)

Onderlaag:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius (onder- en bovenwarmte).

Gebruik kleine bakblikjes of één medium grote (20 cm doorsnede). Vet in met wat margarine. Maal de havermout fijn in een keukenmachine. Voeg bloem, suiker, en zout toe en laat kort pulseren tot het goed gemengd is. Haal het mengsel uit de keukenmachine en kneed de margarineblokjes erdoor tot een stevig deeg ontstaat. Verdeel dit deeg over de vorm(pjes), druk het deeg goed aan, en bak in de voorverwarmde oven voor 25 – 30 minuten.

Vulling/ Topping:
Schil de appel, verwijder het klokhuis, en snijd in kleine blokjes. Voeg kaneel toe naar smaak. Spreid de appelblokjes over de gebakken taart(jes). Maal 50 gram van de havermout in een keukenmachine fijn. Voeg bloem en suiker toe en pulseer kort erdoorheen. Voeg de margarineblokjes toe en pulseer nogmaals verder tot kleine klontjes deeg ontstaan. Als de margarine goed verspreid is en kruimelig aanvoelt, roer met een vork de rest van de havermout erdoor en spreid over de appelvulling. Bak nogmaals 20-25 minuten in de voorverwarmde oven. Dek het geheel af met een andere springvorm (of aluminiumfolie) en bak nog 15 minuten verder. Laat de taart(jes) volledig afkoelen op een rooster voordat je deze verwijderd uit de vorm(pjes).

Volkoren bananenbrood

Relatief gezonde snack, dat bijna niet mis kan gaan. De smaak is goed te beïnvloeden door het toevoegen van kruiden, en indien gewenst kun je zelfs suiker/ zoetstof toevoegen om het minder flauw te maken. Helaas kan het niet worden ingevroren, omdat het brood hierdoor uit elkaar valt.

Ingrediënten:
● 400 – 500 gram bananenpuree
● 250 gram volkorenbloem
● 1 zakje (16 gram) bakpoeder
● 1 el citroensap
● 1 tl zout
● Kaneel, nootmuskaat, en kardemom naar smaak
● 25 gram havermelk

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Bedek een cakeblik met een vel bakpapier (geen boter nodig). Meng de bloem met het bakpoeder, de kruiden en het zout. Voeg dit geheel toe aan de bananenpuree en meng goed door. Voeg het citroensap toe met de havermelk en meng erdoor. Voeg eventueel extra havermelk toe totdat een zacht cakebeslag ontstaat. Schep het mengsel in het cakeblik en strijk de bovenkant glad. Zet het blik 30 – 40 minuten in de voorverwarmde oven. Verwijder het brood (met bakpapier en al) en laat volledig afkoelen op een rooster.
Basis vanillecake

Recept voor een standaard vanillecake. Je kunt smaken toevoegen naar wens (zoals cacaopoeder of speculaaskruiden).

Ingrediënten:
● 200 gram bloem
● 20 gram gebroken lijnzaad
● 200 gram kristalsuiker
● 1 tl bakpoeder
● Mespuntje zout
● 45 gram vegan margarine (gesmolten)
● 45 gram zonnebloemolie (of andere neutraal smakende olie)
● 200 gram havermelk

Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Besmeer de binnenkant van een cakeblik met margarine en bedek met bakpapier. Besmeer nogmaals met margarine.

Zeef de bloem. Voeg het lijnzaad, kristalsuiker, bakpoeder en zout toe. Meng het geheel goed. Meng in een aparte kom de margarine, olie en de havermelk. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en meng goed door elkaar. Verspreid het cakebeslag over het cakeblik en bak de cake in de voorverwarmde oven voor 55-60 minuten. Zet de oven uit, en laat de cake nog 10 minuten ongestoord in de oven staan. Haal uit de oven, laat 15 minuten in het blik afkoelen, en zet daarna over op een rooster om volledig af te koelen. Het is van belang dat de cake volledig op kamertemperatuur is voor het aansnijden, omdat deze anders uit elkaar kan vallen.

Vegan brownies

Dit is een zeer gemakkelijk basisrecept voor brownies. Voel je vrij om meer toe te voegen (zoals fijngehakte noten, karamel…) waar je wilt!

Ingrediënten:
● 120 ml water
● 250 gram suiker
● 200 gram bloem
● 90 gram cacaopoeder
● 30 gram poedersuiker
● 60 gram appelmoes
● Mespuntje zout
● 110 gram lijnzaadolie
● 125 gram pure chocoladestukjes (let op: niet altijd alle pure chocolade in de supermarkten is vegan. Kijk goed op de ingrediëntenlijst)
● Vegan margarine

Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius. Meng de suiker met het water in een steelpan en verhit tot het begint te koken. Laat 6 minuten doorkoken, blijf roeren. Meng de bloem, cacaopoeder, poedersuiker en zout in een kom. Voeg het kokende suikerwater, de olie en de appelmoes toe en meng door elkaar. Voeg als laatste de chocoladestukjes toe en meng kort mee.

Besmeer een bakblik met margarine en bakpapier. Verspreid het mengsel hierin, en bak voor 30-40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat deels afkoelen, haal uit het bakblik, en laat volledig afkoelen op kamertemperatuur voordat je het in stukken snijdt.

Vegan muffins

Tot dusver is dit het beste recept dat ik heb kunnen verkrijgen voor muffins. Voeg lekkere smaken toe zoals blauwe bessen (zie foto), frambozen of stukjes chocolade voor je eigen twist aan dit recept!

Ingrediënten:
● 105 gram bloem
● 105 gram volkorenbloem
● 0,5 tl zout
● 135 gram lichte basterdsuiker
● 2 tl bakpoeder
● 120 ml plantaardige melk
● 80 ml neutraal smakende olie (zonnebloem, lijnzaad…)
● 1 rijpe banaan, fijngeprakt
● ½ citroen
● Tot 100 gram vulling naar smaak (zoals bosbessen, frambozen, chocoladestukjes…)

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, onder- en bovenwarmte. Meng het bloem, volkorenbloem, zout, basterdsuiker en bakpoeder door elkaar. Meng in een andere kom de plantaardige melk, olie, fijngeprakte banaan, geraspte schil van de citroen en 1 tl citroensap. Voeg de helft van het droge mengsel toe aan het natte mengsel, schep goed door tot een egale massa, en schep vervolgens de rest van het droge mengsel erdoorheen. Als bijna alles is opgenomen, voeg de vulling toe en meng kort door. Bekleed een muffintray met papieren vormpjes (recept maakt circa 12 – 15 muffins) en verdeel het mengsel erover. Bak voor 25-30 minuten in de voorverwarmde oven, en laat 5 minuten afkoelen in de tray voordat je ze verder laat koelen op een rooster. Als je ze te vroeg verwijderd van het blik, kunnen ze namelijk uit elkaar vallen.

Volg ons op social media: